تصفیه فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی

روش های تصفیه فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی + معرفی بهترین روش، مزایا، معایب

تصفیه فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی با توجه به پایین بودن مقدار مواد شیمیایی مضر در آن بیشتر با روش های بیولوژیکی انجام میشود. به عبارت دیگر، تصفیه فاضلاب صنعتی با فرآیندهای بیولوژیکی برای این صنایع اهمیت بالایی دارد و روش های تصفیه شیمیایی بندرت در آنها استفاده میشود. در ادامه روش های تصفیه فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی، ویژگی های این نوع فاضلاب و دلایل نیاز به تصفیه، مزایا و معایب روش های تصفیه و غیره را بررسی خواهیم کرد.

دلایل اهمیت تصفیه فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی

گوجه فرنگی از مرحله ورود به کارخانه تا تبدیل شدن آن به رب و بسته بندی و کنسروی شدن آن مسیرهای گوناگونی را طی می کند. در هر مرحله از تولید رب آب زیادی در این صنایع استفاده شده و بخش اعظم آن به صورت پساب به طبیعت وارد میشود. در این فاضلاب ها مقدار زیادی گل و لای، ذرات معلق در اندازه های بزرگ و کوچک، روغن و چربی، دترجنت و غیره وجود دارد که ورود آنها به طبیعت باعث آسیب به محیط زیست خواهد شد.
علاوه براین، صنایع تولید رب گوجه فرنگی مصرف آب بسیار بالایی دارند و بیشتر آن به فاضلاب تبدیل می شود. لذا با تصفیه فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی می توان از پساب ها مجدد در سایر بخش ها از قبیل آبیاری مزارع و شستشوی سالن ها استفاده کرد. همچنین می توان از ورود مواد آلاینده به طبیعت و آلوده شدن آب های سطحی و سفره های آب زیرزمینی نیز از این طریق جلوگیری کرد.
لازم به ذکر است، از تکه های باقی مانده گوجه در پساب ها می توان در تولید کود و الکل استفاده کرد و از این طریق هزینه ها را کاهش داد.

دلایل اهمیت تصفیه فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی

منبع تولید فاضلاب در کارخانه رب گوجه فرنگی

همان طور که اشاره شد، گوجه فرنگی مسیر طولانی را در کارخانه طی می کند و در هر مرحله بخشی از آب مصرفی به فاضلاب تبدیل خواهد شد. منبع تولید فاضلاب در کارخانه رب گوجه فرنگی موارد زیر است:

  • شستشوی گوجه فرنگی برای تمیز کردن گل و لای
  • شستشوی کوجه برای از بین بردن سموم روی آن
  • جداسازی بخش های فاسد شده و دارای لک و سیاهی روی گوجه
  • جداکردن پوست گوجه با مواد قلیایی که منجر به افزایش PH فاضلاب می شود
  • شستشوی دستگاه ها و سالن های کارخانه و ورود روغن و ذرات کلوئیدی و دترجنت ها به فاضلاب

ویژگی های فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی

در هر یک از مراحل بالا نوع خاصی از آلاینده ها وارد فاضلاب شده و بر همین اساس شاخص های کیفی را تغییر می دهند. فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی چند ویژگی مهم دارد که عبارتند از:

  • PH فاضلاب در بازه 4 تا 11 با توجه به مقدار مواد قلیایی مورد استفاده برای جداسازی پوست گوجه
  • BOD فاضلاب: 1260 میلی گرم بر لیتر
  • COD فاضلاب: 2970 میلی گرم بر لیتر
  • TDS: 1330 میلی گرم بر لیتر
  • جامدات معلق در فاضلاب: 440 میلی گرم بر لیتر
  • نیتروژن: 16.1 میلی گرم بر لیتر
  • فسفر: 2 میلی گرم بر لیتر

بر همین اساس می توان گفت، بیشترین چالش در تصفیه فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی، جداسازی ذرات معلق در آن و بهبود BOD، COD و TDS و حذف مواد آلی است. در این نوع فاضلاب مواد شیمیایی مضر بسیار کم است و اغلب آنها در فرآیندهای بیولوژیکی قابل حذف هستند.

ویژگی های فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی

روش تصفیه فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی

در انتخاب روش تصفیه فاضلاب در هر یک از انواع پکیج تصفیه فاضلاب، نوع پساب و ویژگی های آن باید مدنظر قرار گیرد. در تصفیه پساب کارخانه رب نیز به همین صورت عمل شده و فاضلاب طی چند مرحله تصفیه می شود. روش تصفیه به صورت زیر است:

تصفیه فیزیکی

در این فاضلاب مقدار زیادی تکه های باقی مانده از گوجه، برگ و دم آن، دانه و غیره وجود دارد که در پساب ها معلق هستند. برای جمع آوری آنها از آشغالگیر استفاده میشود. علاوه براین، دانه گیر نیز در این مرحله کاربرد دارد و از این طریق TDS بهبود پیدا می کند.

انعقاد و ته نشینی

در فاضلاب کارخانه رب مقدار زیادی ذرات روغنی و کلوئیدی وجود دارد که طی شستشوی ماشین آلات و سالن ها وارد پساب می شوند. برای جداسازی این ذرات از مواد منعقدکننده می توان استفاده کرد. بعد از تزریق مواد منعقدکننده، این ذرات به هم متصل شده و به مرور در کف حوضچه تصفیه ته نشین خواهند شد. فاضلاب در این مرحله در حالت بدون تحرک قرار گرفته و به همین دلیل ته نشینی به مرور انجام میشود.

تصفیه بیولوژیکی

اصلی ترین گام در تصفیه فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی، اجرای یکی از روش های بیولوژیکی است. با توجه به اینکه در فاضلاب این صنایع فسفر و نیترات به مقدار زیادی وجود دارد، لذا ترکیبی از روش های هوازی و بی هوازی برای حذف آنها ضروری است.
ابتدا فاضلاب وارد فاز هوادهی شده و اکسیژن مورد نیاز باکتری ها به کمک سیستم های هوادهی تامین می شود. باکتری ها با مصرف اکسیژن و لجن فعال موجود در مخزن رشد کرده و تکثیر می شوند. سپس مواد آلی موجود در فاضلاب را تجزیه و از این طریق آنها را حذف می کنند. هوادهی در این مرحله به صورت عمقی و سطحی توسط تجهیزات مختلف انجام میشود. هر اندازه هوادهی بهتر انجام شود، روند تصفیه بهبود یافته و با سرعت بالاتری انجام خواهد شد.
سپس فاضلاب وارد مخزن بی هوازی میشود. در این مخزن مقدار کمی لجن فعال برای تغذیه باکتری ها قرار میگیرد. به دلیل نبود اکسیژن، باکتری ها مواد آلی را تجزیه کرده و فسفر در این گام از بین می رود. فاضلاب در این مرحله در حالت ماند قرار دارد و تکه های مواد آلی تجزیه شده در کف مخزن انباشته می گردد.

گندزدایی فاضلاب

در آخرین فاز از تصفیه پساب کارخانه رب گوجه فرنگی مواد ضدعفونی کننده تزریق میشود تا گندزدایی انجام شود. نوع مواد گندزدا به مقدار و نوع آلاینده های موجود در فاضلاب بستگی دارد.

طراحی و ساخت پکیج تصفیه فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی

به دلیل نوع آلاینده های موجود در این نوع پساب، تنها با یک روش نمی توان تمام آنها را حذف کرد. بلکه مجموعه ای از روش های فیزیکی، بیولوژیکی و شیمیایی در بهبود کیفیت فاضلاب کاربرد دارد که در پکیج ها قابل پیاده سازی هستند. پکیج تصفیه فاضلاب کارخانه رب گوجه فرنگی در ظرفیت های گوناگون یکی از محصولات صدرامهاب است که در جنس های مختلف تولید میشود. این پکیج ها به صورت سفارشی و بعد از آنالیز فاضلاب طراحی و تولید شده و در تمام آنها قطعات متعلق به بهترین برندهای دنیا به کار می رود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان قبل از خرید می توانید با کارشناسان فروش صدرامهاب تماس بگیرید.

این صفحه را با دیگران به اشتراک بگذارید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *