ایستگاه پمپاژ فاضلاب یا لیفت استیشن فاضلاب یکی از کاربردی ترین تجهیزات تصفیه فاضلاب است که به عنوان بالابر و ایجاد فشار برای هدایت پساب ها در مسافت های طولانی و سطوح بالا استفاده می شود. این تجهیزات فاضلاب را جمع آوری و در زمان مناسب آن را به سطوح بالاتر در مسیر اگو و فاضلاب شهری انتقال می دهد. صدرامهاب سازنده ایستگاه پمپاژ فاضلاب پلی اتیلن، فایبرگلاس و بتنی در ظرفیت های مختلف با بهترین پمپ های لجن کش بوده و محصولات خود را با قیمت مناسب ارائه می دهد.
لیفت استیشن یا ایستگاه پمپاژ فاضلاب چیست؟
یکی از مهم ترین چالش ها در جمع آوری فاضلاب و انتقال آن به سیستم فاضلاب شهری و تصفیه خانه ها، اختلاف ارتفاع، کم بودن شیب لوله کشی و طولانی بودن مسیر کانال ها تا تصفیه خانه است. برای حل این مشکل لازم است از پمپ های مخصوص و ضد آب استفاده شود. لیفت استیشن به دستگاهی گفته می شود که دارای مخزن برای جمع آوری فاضلاب بوده و در آن چندین قطعه برای جمع آوری و پمپاژ فاضلاب به ارتفاعات بالاتر به کار می رود.
در طبقات منفی ساختمان های مسکونی و تجاری فاضلاب در ورود به فاضلاب شهری به دلیل اختلاف ارتفاع با مشکل مواجه است. بعد از ورود فاضلاب به مخزن لیفت استیشن، پمپ های قرار گرفته در آن فاضلاب را پمپاژ کرده و به بالا هدایت می کنند. در برخی از مواقع این تجهیزات نقش ایجاد فشار برای هدایت فاضلاب را در مسیرهای طولانی برعهده دارند.
نحوه کار لیفت استیشن فاضلاب
در حالت کلی روند کار در ایستگاه های پمپاژ فاضلاب به صورت زیر است:
- ابتدا فاضلاب از طریق لوله کشی ساختمان به مخزن دستگاه انتقال داده می شود.
- در مخزن دو سنسور برای اندازه گیری کمترین و بیشترین ارتفاع سطح فاضلاب تعبیه شده است.
- بعد از ورود فاضلاب، سنسور ارتفاع سطح آن را اندازه گیری کرده و در صورت رسیدن به مقدار ماکزیمم، به سیستم کنترلی اطلاع داده می شود.
- سیستم کنترلی فرمان روشن شدن را به پمپ های ارسال می کند. پمپ های لجن کش فاضلاب را به بالا هدایت کرده و وارد مسیر عبور فاضلاب شهری می کند.
- پس از تخلیه فاضلاب، سنسور سنجش کمترین ارتفاع سطح فاضلاب اطلاعات را به سیستم کنترلی ارسال می کند.
- به محض کم شدن ارتفاع فاضلاب و رسیدن به حداقل ارتفاع، پمپ خاموش می شود.
- این چرخه به طور مداوم ادامه پیدا می کند. اگر به دلایل مختلف پمپ آسیب ببیند، پمپ جایگزین روشن می شود تا عملکرد دستگاه با اختلال مواجه نشود.
اجزای لیفت استیشن فاضلاب
در تمام ایستگاه های پمپاژ چند جزء و قطعه اصلی وجود دارد که عبارتند از:
مخزن ایستگاه پمپاژ
تمام قطعات و اجزای این دستگاه در مخزن سرپوشیده و بسته نگهداری می شود. مخزن این دستگاه اغلب ساختار استوانه ای و عمودی داشته و در برخی از شرایط به صورت افقی تولید می شوند. در این مخزن فاضلاب جمع آوری می شود، به همین دلیل بدنه آن باید در برابر تماس با مواد خورنده مقاومت بالایی داشته باشد.
ابعاد و ظرفیت مخزن بر اساس دبی فاضلاب ورودی تعیین می شود. به همین دلیل این دستگاه ها باید طراحی سفارشی و بر اساس شرایط محیط داشته باشند.
سنسور سنجش سطح
برای زمان بندی روشن و خاموش شدن پمپ ها بر اساس مقدار فاضلاب موجود در مخزن دو سنسور در آن تعبیه می شود. یکی از سنسورها در قسمت پایینی قرار گرفته و برای اندازه گیری حداقل ارتفاع سطح فاضلاب کاربرد دارد. سنسور بعدی حداکثر ارتفاع سطح فاضلاب را مشخص می کند. این دو سنسور به طور مداوم دیتا جمع آوری کرده و به محض کاهش یا افزایش بیش از اندازه مقدار مشخص شده ارتفاع سطح فاضلاب، تابلو برق فرمان روشن و خاموش را به پمپ ارسال می کند.
تابلو برق یا سیستم کنترل مرکزی
مغز و کنترل کننده لیفت استیشن تابلو برق یا سیستم کنترل مرکزی است. مدارات و تجهیزات نصب شده روی تابلو برق اطلاعات را از سنسورها جمع آوری کرده و وضعیت پمپ ها را مشخص می کند. بر روی این تابلو کلید و دکمه ها و چراغ های هشداردهنده نیز نصب می شوند.
پمپ لیفت استیشن فاضلاب
یکی از اصلی ترین و مهم ترین قطعات در این دستگاه، پمپ لیفت استیشن فاضلاب است. پمپ های به کار رفته در این دستگاه کاملا ضد آب و مقاوم در برابر تماس با مواد خورنده بوده و از نوع مستغرق هستند. علاوه براین، پمپ ها به خردکن مجهز هستند تا تکه های جامد معلق در فاضلاب تا حد امکان خرد شده و به پمپ آسیب وارد نکند.
با توجه به نحوه نصب و شرایط محیط، نوع و ویژگی های فاضلاب پمپ های به کار رفته در آنها متفاوت است. در برخی از لیفت استیشن ها پمپ ها مستغرق بوده و در گروه دیگر خشک و بیرون از فاضلاب قرار می گیرند. علاوه براین، از نظر نوع خرد کن و مجهز بودن یا نبودن به این قطعه تفاوت دارند.
انواع پمپ های مورد استفاده در این دستگاه عبارتند از:
- پمپ دیافراگمی برای فاضلاب حاوی مواد جامد
- پمپ شناور برای مخازن دارای عمق زیاد
- پمپ سانترفیوژ برای فاضلاب ساختمان های مسکونی
منهول
برای بازدید از داخل مخزن و تعمیر و نگهداری قطعات آن دریچه ای در بالای دستگاه نصب می شود. منهول از قطعات مهمی است که برای ورود نیرو و اپراتور انسانی به داخل مخزن استفاده می شود. لازم به ذکر است، این مخازن در اغلب مواقع به صورت توکار و دفنی اجرا شده و به همین دلیل با استفاده از منهول می توان به داخل آنها دسترسی پیدا کرد.
علاوه بر موارد فوق، در این دستگاه تجهیزات دیگری از قبیل شیرآلات، سیستم تهویه، سیستم روشنایی، سیستم اطفاء حریق، سیستم های مانیتورینگ، لوله و تاسیسات و موتور نیز به کار می رود. با شیر اطمینان تعبیه شده در دستگاه از برگشت فاضلاب به لوله ها جلوگیری کرده و نقش مهمی در بالا بردن ایمنی دارد.
انواع لیفت استیشن فاضلاب
در دسته بندی ایستگاه پمپاژ فاضلاب فاکتورهای متعددی را می توان مدنظر قرار داد. به عنوان مثال، از نظر نحوه نصب به دو گروه زیر دسته بندی می شوند:
ایستگاه پمپاژ فاضلاب چاهک خشک (Dry-pit)
مخزن این نوع از لیفت استیشن ها از دو بخش برای جمع آوری فاضلاب و نگهداری پمپ و موتور تشکیل می شود. پمپ های به کار رفته در این دستگاه از نوع مستغرق نبوده و در فضای بدون فاضلاب نگهداری می شود. در زمان مناسب موتور نیروی لازم برای هدایت فاضلاب از طریق فشار پمپ به بالا را فراهم می کند.
از ویژگی های مهم این لیفت استیشن ها می توان به نیاز به فضای بیشتر برای نصب اشاره کرد. علاوه براین، پمپ های به کار رفته در آنها نیز قیمت مناسب تری نسبت به نوع مستغرق دارند.
ایستگاه پمپاژ فاضلاب چاهک مرطوب یا تر (Wet-pit)
رایج ترین نوع لیفت استیشن چاهک مرطوب یا تر است. این دستگاه از مخزن تک بخشی تشکیل شده و پمپ ها در فاضلاب مستغرق هستند. برای جلوگیری از آسیب به پمپ ها، با زنجیرهای مقاوم به بدنه متصل هستند. تمام بخش ها و قطعات به کار رفته در این نوع دستگاه ضدآب و کاملا مقاوم در برابر رطوبت و تماس با مواد خورنده است.
در دسته بندی دیگر می توان جنس بدنه مخزن را ملاک قرار داد. با توجه به اینکه این دستگاه ها به صورت دفنی نصب می شوند، متریال فلزی برای آنها مناسب نیست. سه متریال مورد استفاده برای لیفت استیشن عبارتند از:
لیفت استیشن فاضلاب پلی اتیلن
مواد پلی اتیلن مقاومت بالایی در برابر تماس با مواد خورنده دارند. به همین دلیل متریال مناسبی برای ساخت بدنه مخزن لیفت استیشن به شمار می روند. البته لازم به ذکر است که برای بالا بردن مقاومت بدنه، این مخازن به صورت دوجداره تولید می شوند. برای ظرفیت های 100 تا 1000 لیتر مواد پلی اتیلن گزینه مناسبی برای مخزن به شمار می روند.
این مدل از ایستگاه پمپاژ قابلیت جا به جایی داشته و پمپ های به کار رفته در آنها اغلب متحرک هستند. به طور خلاصه ویژگی های این لیفت استیشن ها را می توان به صورت زیر بیان کرد:
- مقاومت بالا در برابر خوردگی
- استحکام بالا در برابر فشار داخلی و خارجی
- قابلیت تولید در ظرفیت های مختلف
- قیمت مناسب در مخازن با ظرفیت متوسط
- نصب آسان به دلیل ارائه به صورت پیش ساخته و آماده
- آب بندی و درزگیری آسان
- بدون نشت فاضلاب
- قابل جا به جایی و نصب در مکان جدید
لیفت استیشن فایبرگلاس
مواد فایبرگلاس نیز در برابر تماس با فاضلاب دچار آسیب نشده و طول عمر بالای آنها ثابت شده است. سوراخ کاری و نصب لوله و تاسیسات و آب بندی ایستگاه پمپاژ فایبرگلاس آسان بوده و دستگاه نیز قابلیت جا به جایی را دارد. این نوع از ایستگاه های پمپاژ به دلیل استحکام و مقاومت بالا، نصب آسان، قابلیت جا به جایی، آب بندی آسان و بدون نشت فاضلاب از استقبال بالایی برخوردار هستند.
لیفت استیشن بتنی
در تصفیه خانه ها و محیط هایی که دبی فاضلاب آنها بیشتر از 10000 لیتر است، مدل های بتنی استفاده می شوند. این ایستگاه ها با مواد بتنی تولید و بعد از نصب قابلیت جا به جایی ندارند. علاوه براین، آب بندی آنها به سختی انجام شده و در صورت عدم اجرای صحیح درزگیری احتمال نشت دارند.
در جدول زیر ویژگی ها و مقایسه سه نوع لیفت استیشن پلی اتیلن، فایبرگلاس و بتنی را می توانید مشاهده کنید:
نوع ایستگاه پمپاژ فاضلاب | پلی اتیلن | فایبرگلاس | بتنی |
سایز متداول مخازن | ظرفیت 100 تا 1000 لیتر | ظرفیت 100 تا 1000 لیتر | ظرفیت بیشتر از 1000 لیتر |
سهولت نصب | آسان | آسان | نسبتا پیچیده |
نشت فاضلاب | بدون نشت | بودن نشت | در صورت آبندی و درزبندی استاندارد احتمال نشت پایین |
سهولت در اتصال لوله ها | آسان | آسان | سخت |
استقرار پمپ | مستغرق و متحرک | مستغرق و متحرک | نصب ثابت و متحرک |
مقاومت در برابر خوردگی | بالا | بالا | متوسط |
سهولت جا به جایی | آسان | آسان | سخت |
کاربرد ایستگاه پمپاژ در تصفیه خانه فاضلاب
با توجه به اینکه این مخازن قابلیت نگهداری، پمپاژ و هدیات کردن فاضلاب با سرعت بیشتر به مسیر دلخواه را دارا هستند، لذا کاربردهای مختلفی را برای آنها می توان ارائه داد. از مهم ترین موارد کاربرد لیفت استیشن می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
پمپاژ فاضلاب طبقات منفی
یکی از اصلی ترین موارد کاربرد این دستگاه، انتقال فاضلاب طبقات منفی ساختمان ها به اگو و سیستم فاضلاب شهری است. فاضلاب طبقات منفی در برج ها و ساختمان ها از مسیر فاضلاب شهری اختلاف ارتفاع زیادی دارند. به همین دلیل این ایستگاه ها در زمین در طبقات منفی نصب شده و بعد از پر شدن به بالا پمپاژ می شوند.
انتقال فاضلاب به اگو در مسیرهای با شیب کم
در برخی از محیط های شهری زمین شیب کمی دارد. به همین دلیل در حالت طبیعی فاضلاب به سختی به سمت کانال های فاضلاب شهری حرکت می کنند. برای بالا بردن سرعت حرکت فاضلاب از لیفت استیشن ها استفاده می شود.
انتقال فاضلاب در مسیرهای طولانی
در مناطقی که فاصله زیادی تا تصفیه خانه یا کانال های فاضلاب شهری دارند، از چند ایستگاه پمپاژ در طول مسیر استفاده می شود. در این شرایط ایستگاه نقش سرعت بخشیدن به حرکت فاضلاب را برعهده دارند.
تخلیه سپتیک تانک
سپتیک تانک ها از دو بخش برای تصفیه و نگهداری فاضلاب تشکیل شده است. در بخش نگهداری فاضلاب پس از ته نشینی تکه های جامد معلق، با لیفت استیشن پساب ها به بیرون هدایت می شوند.
پمپاژ فاضلاب در پکیج تصفیه
در بسیاری از انواع پکیج تصفیه فاضلاب بعد از تصفیه فیزیکی، پساب ها وارد مخازن اختلاط می شوند. بعد از اختلاط و یکسان سازی از نظر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی، به کمک ایستگاه پمپاژ به مخازن بعدی انتقال پیدا می کنند.
ویژگی ها و مشخصات فنی ایستگاه پمپاژ فاضلاب صدرامهاب
- استفاده از پوشش ضد uv برای جلوگیری از تاثیر منفی نور خورشید
- ارائه به صورت سیستم آماده نصب
- آب بندی کامل
- دارای طراحی سفارشی
- تولید با مخزن پلی اتیلن دوجداره، فایبرگلاس و بتنی
- تولید لیفت استیشن در ظرفیت های متنوع
- استفاده از پمپ لجن کش متعلق به بهترین برندهای دنیا
- نصب و راه اندازی آسان
- عدم انتشار بو به دلیل آب بندی استاندارد
- نصب به صورت دفنی با اشغال فضای بسیار کم
- دارای گارانتی و خدمات پس از فروش
- دارای شیر اطمینان و سیستم هشدار دهنده برای افزایش ایمنی دستگاه
ظرفیت ایستگاه پمپاژ در فاضلاب
یکی از مراحل مهم در طراحی لیفت استیشن، محاسبه ظرفیت دستگاه و ابعاد مخزن است. بر اساس ظرفیت تعیین شده در نهایت نوع پمپ و تعداد و موتور انتخاب می شود. ظرفیت مخازن براساس دبی فاضلاب ورودی و بر اساس نوع کاربری ساختمان و محل نصب دستگاه تعیین می شود.
در ساختمان های مسکونی، اداری و صنعتی و غیره براساس تعداد نفرات حاضر در آنها میزان فاضلاب تولیدی در شبانه روز محاسبه شده و در جدول زیر درج شده اند. اطلاعات این جدول نقش مهمی در محاسبه ظرفیت مخزن دارد.
قیمت ایستگاه پمپاژ فاضلاب
قیمت لیفت استیشن فاضلاب تا حد زیادی به نوع پمپ و الکتروموتورها به کار رفته در آن بستگی دارد. این پمپ ها نه تنها از نظر برند بلکه قدرت متفاوتی داشته و در قیمت های متنوعی ارائه می شوند. موتور، تابلو برق، سنسورها، مخزن نیز قیمت های متفاوتی دارند. متریال به کار رفته در مخزن و ابعاد و ظرفیت آن از دیگر عوامل مهم در تعیین قیمت به شمار می روند.
با توجه به اینکه این محصول تنوع بالایی از نظر نوع قطعات داخلی و ظرفیت دارند، لذا برای استعلام قیمت پیشنهاد می کنیم با کارشناسان فروش صدرامهاب تماس بگیرید.
طراحی و ساخت ایستگاه پمپاژ فاضلاب
در طراحی ایستگاه پمپاژ فاضلاب فاکتورهایی از قبیل ویژگی های فاضلاب، شرایط محیط نصب، دبی فاضلاب ورودی باید مدنظر قرار گیرند. صدرامهاب برای تولید این محصولات ابتدا فاضلاب و شرایط محیط نصب و دلیل استفاده از این دستگاه را بررسی و آنالیز کرده و سپس بر همین اساس طراحی سفارشی را انجام می دهد. از مهم ترین فاکتورهای مورد استفاده در طراحی این دستگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- زمان ماند هیدرولیکی
- مقدار مواد جامد موجود در فاضلاب
- دبی فاضلاب ورود برای محاسبه ظرفیت
- زمان پمپاژ فاضلاب
- نحوه فعال سازی پمپ های جایگزین
- ظرفیت سیستم حفاظتی ایستگاه پمپاژ
- نقشه کارکرد الکتروپمپ ها
- قدرت و نوع موتور
- نوع و تعداد پمپ ها
- زلزله خیز بودن و رانش زمین محل نصب ایستگاه
در تمام مراحل طراحی لیفت استیشن استانداردهای روز دنیا رعایت شده و محصولی با کیفیت تضمین شده دارای خدمات پس از فروش ارائه می شود.
خرید ایستگاه پمپاژ فاضلاب
برای خرید لیفت استیشن فاضلاب لازم است به پارامترهایی از قبیل ظرفیت، نوع و تعداد پمپ ها، نحوه نصب پمپ در مخزن، کیفیت قطعات داخلی و برند آنها، شرایط محیط، جنس و ضخامت بدنه توجه شود. به دلیل تنوع زیاد در این محصولات، کارشناسان صدرامهاب آماده ارائه مشاوره رایگان قبل از خرید و ثبت سفارش برای ساخت ایستگاه پمپاژ هستند.